Fortsæt til hovedindholdet

Har du brug for et fællesskab? Støtte? 
En fortrolig samtale?

For soldater, veteraner og pårørende

Kontakt en stiftsværnspræst eller se andre tilbud om samtaler, kurser og fælleskaber på siden. I mange kirker er der fx spaghettigudstjeneste en gang om ugen. Præster har stor erfaring med den svære samtale. Find en samtalegruppe og mød andre veteraner, der er ramt af PTSD eller moralsk skade. 

Veteraners stemmer

Præster har stor erfaring med den svære samtale. Find en samtalegruppe og mød andre veteraner, der er ramt af PTSD eller moralsk skade. Her kan du se hvad andre veteraner siger.

… hvis man har prøvet at være ude at sejle med en præst og haft nogle personlige udfordringer … Så tror jeg, man hurtigt finder ud af, at det er en kæmpe gevinst, at de er om bord

Veteran i Søværnet

”På international tjeneste er værnspræsten det multifunktionelle medlem af en enhed, der ubemærket bevæger sig mellem de forskellige persongrupper, på tværs af grader og hierarki og derved har viden om vilkår og trivsel i enheden som helhed. Det kræver stor indlevelsesevne af præsten, og der knyttes ofte fortrolige bånd, som betyder, at personel efter hjemkomsten søger støtte og assistance til kirkelige handlinger som dåb, konfirmation og bryllup hos netop værnspræsten. Det gælder også, når en veteran oplever sociale og psykiske problemer og måske ikke har tillid til det offentlige behandlersystem. Her bliver værnspræsten den person, der igennem personlige samtaler kan bringe ro hos veteranen i en forvirret hverdag.”  

Niels Hartvig, landsformand for Danmarks Veteraner 

 

”Feltpræsten var en af de vigtigste personer på missionen. Der var en dybde og ærlighed hos ham. Han var intelligent, vidende, empatisk og humoristisk. Jeg kunne være mig selv i det fortrolighedsrum. Det var rart i en macho-drevet verden, hvor der ikke bliver talt om de bløde værdier. Vi befandt os i en voldsom virkelighed og var konstant i beredskab. Gudstjenesten i kirketeltet var et frirum, hvor høj og lav mødtes en times tid om noget større. Vores virkelighed blev sat i perspektiv. Der blev talt ind i et håb. Feltpræsten endte med at vie min hustru og mig og døbte vores børn. Vi har aldrig sluppet kontakten.”

Veteran udsendt på mission til Afghanistan

 

”Jeg var lidt presset over situationen, ledelsen og en større familiekonflikt, der var under opsejling derhjemme og manglede et sted, hvor jeg kunne få afløb for alle mine frustrationer og følelser. Det var rart, at der var en person, som var ”udenfor” systemet, et fristed fra arbejdet, og det gjordet en kæmpe forskel for mig! Præsten hjalp mig også med at komme i kontakt med Veteranentret, hvor jeg efter hjemkomsten havde et kort psykologforløb, der har haft en kæmpe betydning for min arbejdsglæde efterfølgende. Efter hjemkomsten har vi holdt kontakten, og vores forhold har udviklet sig til et venskab.”

Veteran udsendt på mission til Estland

”Helt personligt for mig har min feltpræst under min udsendelse været en støtte, og hendes dør har altid været åben alle tider på døgnet. Hun var god til at samle os alle, og var et kæmpe bidrag til de sociale arrangementer der blev afholdt. Jeg er så heldig, at jeg stadig har kontakt til min feltpræst, efter jeg er kommet hjem. Her er det hende, der samler os til sociale arrangementer uden for forsvaret. Hendes præstebolig er altid åben, og man bliver mødt med åbne arme og føler sig hjemme fra første sekund man træder ind af døren.” 

Veteran, udsendt til Estland, 2020 

Min præst var helt fantastisk. Hun var der bare og lyttede til både små og store ting på en meget fin og diskret måde.

Veteran udsendt til Helmand, Afghanistan 2010

”Under Corona i en ukendt tid, var det en feltpræst der forstod at være der for soldaterne og den private person samtidig (…) Feltpræsten viede min kone og mig (…) De forhold og forbindelser der skabes med feltpræst i missioner, får en særlig betydning og giver særlige minder.”

Veteran udsendt til bl.a. Irak og Estland